Shapeshifting

Shapeshifting

En af shamanismens helt store specialiteter er shapeshifting, kunsten at skifte sin form. Shamaner fra alle kontinenter praktiserer shapeshifting i en eller anden form. Også vikingetidens Danmark har haft sine shapeshiftere, nemlig krigershamanerne bersærkerne. Bersærk har fælles sprogrødder med Bär-sarg, som kan tydes som bjørnedragt eller bjørneform.
Her en historie fra den danske vikingetid:
“En landsby blev engang overfaldet af fjendtligsindede krigere. Alle landsbyens folk greb til våben for at forsvare sig. Midt i kampens hede dukkede der en stor bjørn op, og med sin vildskab gjorde den et vældigt indhug blandt de fjendtlige krigere. Dens kraft var stor og voldsom, og landsbyens beboere fattede mod. Mens kampen stod på bemærkede man blandt landsbyens folk, at krigeren Bjarke manglede. Så man sendte en dreng ud for at finde ham. Inde i Bjarkes hytte fandt drengen ham sovende en urolig søvn, og drengen havde sit besvær med at vække ham. Men da Bjarke endelig vågnede, var opvågningen så hård ved ham, at han faldt om og var død. I selv samme øjeblik forsvandt også bjørnen, den var som opløst i den klare luft.”
Historien er på mange måder bemærkelsesværdig, da den giver et fingerpeg på, hvordan shapeshifting virker. Og så henviser den også ved de farer, der er forbundet med teknikken.
En gammel grønlænder, som jeg mødte for år tilbage, fortalte at han som barn havde oplevet shapeshifting 2 gange på Østgrønland i forbindelse med healing. Angakoq´en den grønlandske shaman udførte healingen i skikkelse af en isbjørn. Da han forlod igoloen satte han bjørnespor i sneen.
Shapeshifting har været en af shamanismens svære kunster. I dag udføres den stadig i Sydamerika/Amazonas blandt regnskovsshamanerne. Hos os er shapeshifting i den milde udgave en uundværlig ingrediens i shamantræningen, for den har rigtig mange fordele. Idet man opgiver sin egen form og billede, får man til gengæld stor mobilitet, og evnen til at se gennem et helt andet sæt øjne. At se verden gennem øjnene på en krage, en ugle, en ørn, en solsort eller en trold eller bjørn. Oplevelsen er ganske forskellig.
Det er her, at man opdager de store begrænsninger, som er forbundet med vores normale identificering med vores nuværende krops form. Det præger vores oplevelse af verden, ofte uden at vi stiller spørgsmålstegn ved, om det nu er den eneste sande måde at opleve verden på. Derudover har vi ligeledes mulighed for gennem shapeshifting, for en stund at slippe på egoet lænker, som er knyttet til kroppens nuværende billede.