Bjørneshamaner

Bjørneshamaner

Shamaner er forbundne med de store ånder. Disse ånder er også tit ånder i Dyreskikkelse.

Dyreskikkelsen relaterer til stjernerne og til den bestemte konstellation, som dyrearten er forbundet med.

I min tid som praktiserende shaman i Danmark har jeg selv haft en centrering i Bjørne-shamanismen, som er en af de ældste former for shamanisme.

Bjørnen er forbundet med den del af sjerneverdenen som forbinder Jordens akse med Polarstjernen i stjernebilledet Lillebjørn.

Stjernebilledet Storebjørn er hjemstedet for shamaner såvel som for Kinas taoister. Det er et af de helligste stjerneregioner i menneskets spirituelle historie.

I Tuva er det almindeligt at man anser en bestemt stjerne fra Storebjørnen som sin hjemsted.

Den første shaman, som blev min mentor i Sydsibirien Tuva, var bjørneshaman. Kara-Ool er en af de få shamaner i Tuva, der rager et godt stykke op over gennemsnittet.

Han hører til den slags shamaner, der er en god ven at have, men er også en slem fjende. Han har et stort hjerte, men det der bringer ham i en særklasse, er en ganske særlig evne, som han besidder.

Kara Ool har en forunderlig shamansk gave til at læse andre mennesker. Det er en shamansk evne, som jeg kun har set denne ene gang. Han kan i en let trance vokse langt ud over sig selv, og når han gør det, begynder han al læse folk.

Han gør det som regel altid ved det første møde, men ellers når han synes at der er nyt at læse. Jeg er selv blevet læst af ham flere gange, således også på min sidste rejse til Tuva i 2007.

Det er en gave, som jeg i den form kun har stødt på her hos ham. Det første som kom frem da han læste mig ved vores første møde på hans klinik, var vores fælles forbundenhed i Bjørneånden.

Som han sagde er bjørneshamaner relativt sjældne, men alligevel findes der et par stykker af dem i ethvert land på jorden.

I løbet af vores bekendtskab (der gik over flere Tuva besøg) har han foræret mig forskellige bjørne genstande, der bruges i den shamanistiske praksis.

Det sidste jeg fik af ham var et bjørnehoved (ugarvet), som jeg skulle garve i vodka.

Efter en tur med shampoo (mod fedtet hår) og en hel flaske vodka, blev den hel fin at se på. Det gronede vi meget af den dag.

Selv skylder jeg ham en stor tak for den tillid og hjertelighed, som han har udvist.

Kara-Ool regner jeg for en god og sjælden ven.

Tyva 2006 3